tingey-injury-law-firm-nSpj-Z12lX0-unsplash

Eindelijk recht op advocaat voor gearresteerde migranten?

29/4/2022

Op 16 november 2021 werd door de parlementsleden Khalil Aouasti e.a. een wetsvoorstel ingediend om het recht op bijstand door een advocaat tijdens het verhoor van vreemdelingen die van hun vrijheid kunnen worden beroofd, te verankeren (DOC 55 2322/001).

Momenteel krijgen migranten die administratief worden gearresteerd en door de politie worden ondervraagd geen bijstand van een advocaat, in tegenstelling tot personen die vanwege een strafbaar feit worden gearresteerd. Deze hoorzittingen gaan vooraf aan een mogelijke detentie en uitzetting: het is dus van essentieel belang dat migranten begeleid kunnen worden bij het formuleren van menselijke en juridische argumenten tegen detentie en uitzetting.

Op vraag van de Commissie voor Binnenlandse Zaken heeft Move een advies opgesteld dat de juridische argumenten ter ondersteuning van het wetsvoorstel en de voorgestelde aanpassingen van de wet ontwikkelt. Het advies bundelt inspirerende gevallen van buiten onze grenzen en van andere instellingen die een standpunt over deze kwestie hebben ingenomen. De uiteenzettingen worden verrijkt met getuigenissen en ervaringen van mensen die in detentie zaten.

Het advies van Move wordt gesteund en medeondertekend door het Observatoire international des prisons (OIP), l’Action des Chrétiens pour l’Abolition de la Torture (ACAT), Défense des enfants international (DEI), Association pour le Droit des Etrangers (ADDE), Ligue des Droits Humains (LDH), Amnesty International Belgique, Point d’appui, Mouvement contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Xénophobie (MRAX), Dokters van de Wereld, Liga voor Mensenrechten en Siréas.

Télécharger dossier advies voor

dossier advies voor "Salduz"-wet

Rapport downloaden