Ontwerp zonder titel (2)

Eddy: “De sfeer in de centra is deprimerend”

Deel dit verhaal

Eddy Denckens bezoekt wekelijks het detentiecentrum van Merksplas. “We proberen een beetje menselijkheid te brengen in een mensonwaardig systeem.”

Sinds 2019 is Eddy vrijwillig bezoeker. Hij werd uitgebreid geïnterviewd over zijn engagement door De Wereld Morgen. In het interview vertelt Eddy over zijn werk als bezoeker: “Het weinige dat we kunnen doen, is de mensen een beetje eigenwaarde geven.”

“Familie en vrienden kunnen zelden op bezoek komen”

“Velen hebben nood aan een luisterend oor, zodat ze hun hart kunnen luchten of hun zorgen delen. Ook omdat vrienden of familie zelden op bezoek komen. De reden is vrij eenvoudig: Merksplas is afgelegen, en voor velen is de reistijd met het openbaar vervoer te lang voor één uurtje bezoek. Bijkomend probleem is dat je wordt teruggestuurd als je te laat bent.”

“De gesprekken vinden plaats op vrijwillige basis, en het wekelijkse ritme maakt het makkelijker om een vertrouwensband te creëren. Na enkele gesprekken komen de verhalen over mishandelingen, misbruik en oplichting naar boven. Waarbij de ergste zaken niet onder woorden kunnen worden gebracht.”

“Het verwondert me soms dat er niet meer opstootjes zijn”

“De sfeer in het centrum is over het algemeen deprimerend, maar kan ook verhit zijn”, zegt Eddy nog aan De Wereld Morgen. “In de gevangenis weet je wanneer je vrijkomt. Als je in detentie zit, ben je onderhevig aan willekeur. Je weet nooit zeker wanneer het voorbij zal zijn.”

“De veelal jonge mannen zitten 24 uur per dag met elkaar opgescheept in een gebouw dat dateert van eind 19e eeuw, met plafonds van meer dan vier meter hoog en een rampzalige akoestiek. Het verwondert me soms dat er niet meer opstootjes zijn.”

Lees zeker het hele interview op De Wereld Morgen.

Iedere persoon heeft een fundamenteel recht op vrijheid. De Move coalitie werd in januari 2021 opgericht als een gezamenlijk initiatief van Caritas, CIRÉ, JRS Belgium en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De leden van Move bundelen hun krachten om een einde te maken aan detentie om migratieredenen.We verkiezen waar mogelijk de term “(administratieve) detentiecentrum voor migranten” boven “gesloten centrum” om een duidelijk onderscheid te maken met de open opvangcentra voor personen die internationale bescherming verzoeken. Met deze keuze in terminologie benadrukken we de harde realiteit van detentie. Daarenboven omvat de term alle bestaande vormen van detentie om migratieredenen, zoals de terugkeerhuizen die we “administratieve detentiecentra voor gezinnen” noemen. Move gaat op zoek naar de verhalen van mensen op de vlucht in detentie om hen een gezicht en een erkenning als mens te geven.