Move, voorbij de detentie van migranten

In partnerschap met andere mensenrechtenorganisaties biedt Move via geaccrediteerde bezoekers sociaal-juridische ondersteuning aan opgesloten migranten in detentiecentra.

Met haar politieke en bewustmakingsactiviteiten wil Move een einde maken aan de detentie van migranten en hun recht op vrijheid herwaarderen.

Soutenez nos revendications

photo van de Dame

Personen in detentie aan het woord

Dominique is 30 jaar oud. Ze vluchtte voor het geweld in Zuid-Kivu (DRC). Haar weg naar vrede en veiligheid was bezaaid met obstakels en gevaren; ze heeft meerdere keren haar leven in de waagschaal gesteld. De laatste barrière was een gesloten centrum in België. Opsluiting, voortdurend lawaai, gebrek aan privacy, de angst van het wachten en de onzekerheid… haar droom werd een nachtmerrie. Het verhaal van Dominique is het verhaal van de 6.000 tot 8.000 mensen die elk jaar in België in een gesloten centrum worden vastgehouden, om nog maar te zwijgen van de meer dan 100 000 personen die in voortdurende angst leven dat dit met hen zou gebeuren.

Begeleiding van personen in detentie

De bezoekers van Move bezoeken elke week alle gesloten centra en terugkeerhuizen. Ze bieden de personen in detentie een luisterend oor en sociaal-juridische ondersteuning, met de hulp van de juriste van Move. Ze controleren de omstandigheden van de detentie en de naleving van de voorschriften en de grondrechten.

Onze eisen

Op basis van onze wekelijkse aanwezigheid in detentiecentra en de expertise van de juriste  van Move, proberen wij invloed uit te oefenen op het migratiebeleid.

Ons doel is de praktijken en de wetgeving die administratieve detentie mogelijk maken, te veranderen.