Move, voorbij de detentie van migranten

In partnerschap met andere mensenrechtenorganisaties biedt Move via geaccrediteerde bezoekers sociaal-juridische ondersteuning aan migranten die opgesloten zijn in administratieve detentiecentra.

Met haar politieke en bewustmakingsactiviteiten wil Move een einde maken aan de detentie van migranten en hun recht op vrijheid herwaarderen.

Laatste artikels

Personen in detentie aan het woord

Bahaaeddin is 35 jaar. Hij vluchtte uit Palestina. Hij hoopte op een nieuw, veilig leven in België. Maar het draaide anders uit. Bahaaeddin werd maandenlang opgesloten in verschillende administratieve detentiecentra voor migranten. Voortdurend lawaai, gebrek aan privacy, de angst van het wachten en de onzekerheid… Zijn droom werd een nachtmerrie. Het verhaal van Bahaaeddin is het verhaal van de 6.000 tot 8.000 mensen die elk jaar in België in een “gesloten centrum” worden vastgehouden. Om nog maar te zwijgen van de 150.000 personen die in voortdurende angst leven dat dit met hen zou gebeuren. Deze mensen zijn geen criminelen, maar kunnen toch elk moment opgesloten worden.

Begeleiding van mensen in detentie

De bezoekers van Move gaan elke week langs in alle detentiecentra (de gesloten centra) en de detentiecentra voor gezinnen (de terugkeerhuizen). Ze bieden de mensen in detentie een luisterend oor en sociaal-juridische ondersteuning, met de hulp van de juriste van Move. Ze controleren de omstandigheden van de detentie en de naleving van de voorschriften en de grondrechten.

Onze eisen

Op basis van onze wekelijkse aanwezigheid in detentiecentra en de expertise van de juriste van Move, proberen wij invloed uit te oefenen op het migratiebeleid.

Ons doel is om de praktijken en de wetgeving die administratieve detentie mogelijk maken, te veranderen.