Antoine: “Ik kan niet meer slapen met de deur dicht”

” Ze martelen je niet fysiek in een detentiecentrum. Maar opgesloten zitten zonder te weten hoe lang, is een mentale marteling. “

Deel dit verhaal

Antoine* werd drie weken opgesloten in het detentiecentrum van Merksplas. Hij werd erkend als vluchteling, maar lijdt tot vandaag onder zijn detentie.

“Ik ontvluchtte Kameroen omdat ik er door de regering vervolgd werd. Ik sprak openlijk over hun mensenrechtenschendingen, en dat werd niet getolereerd. Voor ik in België erkend werd als vluchteling, leefde ik een tijd zonder papieren. Op een dag werd ik opgepakt en 21 dagen vastgezet in Merksplas.”

Alles werd in het centrum collectief geregeld, zonder enige inspraak

“Het is een schande dat het een gesloten centrum genoemd wordt. Ik vraag iedereen om het te benoemen zoals het is: een gevangenis. Alles werd collectief geregeld, zonder inspraak.”

“Om 8u werden we gewekt, om 8u30 moesten we samen douchen. Om 9u ontbijten, om 15u even wandelen en om 22u opnieuw gaan slapen. Tussendoor werden we geteld als dieren. Liep je ergens buiten de lijntjes, dan werd je na “drie waarschuwingen” in isolatie gezet. ’s Nachts werden we in onze cellen opgesloten. De bewakers konden elk moment binnenkijken door die kleine raampjes.”

Elke dag onterecht opgesloten zitten, is er één te veel

“Mijn bloeddruk was huizenhoog door de stress. Ik kon niet praten, heb gehuild. Elke dag onterecht opgesloten zitten, is er één te veel. Nu weet ik wat vrijheid echt betekent. Ook al was ik ‘maar’ 21 dagen opgesloten, tot vandaag draag ik de gevolgen. Ik krijg vaak een claustrofobisch gevoel. Dan check ik of de deur echt nog wel open kan. Of ik niet vastzit.”

*naam gewijzigd om privacy redenen

Iedere persoon heeft een fundamenteel recht op vrijheid. De Move coalitie werd in januari 2021 opgericht als een gezamenlijk initiatief van Caritas, CIRÉ, JRS Belgium en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De leden van Move bundelen hun krachten om een einde te maken aan detentie om migratieredenen.We verkiezen waar mogelijk de term “(administratieve) detentiecentrum voor migranten” boven “gesloten centrum” om een duidelijk onderscheid te maken met de open opvangcentra voor personen die internationale bescherming verzoeken.Met deze keuze in terminologie benadrukken we de harde realiteit van detentie. Daarenboven omvat de term alle bestaande vormen van detentie om migratieredenen, zoals de terugkeerhuizen die we “administratieve detentiecentra voor gezinnen” noemen.

Move gaat op zoek naar de verhalen van mensen op de vlucht in detentie om hen een gezicht en  en erkenning als mens te geven.