Alain: 15 jaar lang vrijwillig bezoeker in de detentiecentra

” Een gesloten centrum is een gevangenis. Het grote verschil is dat personen in een gesloten centrum voor de overgrote meerderheid geen enkel misdrijf begaan hebben “

Deel dit verhaal

“Een gesloten centrum is een gevangenis. Het grote verschil is dat personen in een gesloten centrum voor de overgrote meerderheid geen enkel misdrijf begaan hebben”, vertelt Alain, die vijftien jaar vrijwillig bezoeker is geweest in detentiecentra voor migranten. In 2021 stopte hij als vrijwillige bezoeker.

Benieuwd naar de rest van Alains ervaringen als vrijwillig bezoeker? Bekijk hier de volledige video.

Iedere persoon heeft een fundamenteel recht op vrijheid. De Move coalitie werd in januari 2021 opgericht als een gezamenlijk initiatief van Caritas, CIRÉ, JRS Belgium en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De leden van Move bundelen hun krachten om een einde te maken aan detentie om migratieredenen. We verkiezen waar mogelijk de term “(administratieve) detentiecentrum voor migranten” boven “gesloten centrum” om een duidelijk onderscheid te maken met de open opvangcentra voor personen die internationale bescherming verzoeken. Met deze keuze in terminologie benadrukken we de harde realiteit van detentie. Daarenboven omvat de term alle bestaande vormen van detentie om migratieredenen, zoals de terugkeerhuizen die we “administratieve detentiecentra voor gezinnen” noemen.

Move gaat op zoek naar de verhalen van mensen op de vlucht in detentie om hen een gezicht en  en erkenning als mens te geven.