Isabel Corthier - Caritas International 1

Nieuws

© Greg Constantin - Seven Doors
© Greg Constantin – Seven Doors
Jaarverslag Move
Maart 2024

Wij publiceerden ons Jaarverslag 2023.

Lees er alles over onze wekelijkse bezoeken, onze samenwerkingen en ons juridisch, beleids- en communicatiewerk van het afgelopen jaar.

Het debat over detentie verdient meer nuance
November 2023

Half oktober werd ons land opgeschrikt door een vreselijke aanslag. Een schok voor heel onze samenleving. Maar hoewel die moordaanslag een kwestie van nationale veiligheid en justitie is, kwam de focus meteen op het opsluiten van migranten en de Belgische detentiecentra (“gesloten centra”). Dat verhaal heeft net geen extra polarisatie nodig, maar meer nuance. Hier leggen wij uit waarom.

JuniorBelgië veroordeeld voor detentie van studenten
April 2023

In september en december 2021 berichtte de pers over de arrestatie en detentie van Junior Wasso, die aan de UCL wilde komen studeren, en van Ouiam Ziti, die de eindejaarsvakantie met haar broer in Noord-Frankrijk wilde doorbrengen. Allebei werden ze op de luchthaven gearresteerd en in een detentiecentrum voor migranten vastgehouden, ondanks het feit dat ze over geldige visa beschikten.

Op 3 mei 2022 hebben hun advocaten een vordering ingesteld bij de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel. Op woensdag 18 april werd zowel Junior als Ouiam in het gelijk gesteld door de rechter. We schreven een opiniestuk over de zaak, dat werd gepubliceerd door Knack. Lees hier het persbericht dat Move verspreidde bij het begin van de zaak.

Lees ook: Argumentatie te gebruiken bij de dossiers van buitenlandse studenten met een D-visum die aan de grens worden teruggedreven

België investeert in detentie in plaats van opvang
Maart 2022

Op 23 maart kondigde de federale overheid haar intentie aan om het aantal plaatsen in de detentiecentra voor gedwongen terugkeer van mensen zonder wettig verblijf zowat te verdubbelen. Er zouden 500 plaatsen bij komen. Een aankondiging die de wenkbrauwen doet fronsen: zowel de timing als de keuze en de toon van de staatssecretaris zijn moeilijk te verdedigen.

Lees het volledige bericht.